Miejsce do jedzenia

Warto mieć w domu ładną jadalnię do spożywania codziennych posiłków i przyjmowania gości. Biesiadowanie przy stole kojarzy się z wzajemną życzliwością i przyjaźnią. O wyborze miejsca na jadalnię decyduje przestrzeń, jaką dysponujemy, styl życia czy intensywność kontaktów towarzyskich. Jeżeli nie mamy miejsca by wydzielić oddzielne pomieszczenie, jadalnię możemy wydzielić kolorem ścian, parawanem czy ustawieniem stołu. Wysokość przeciętnego stołu wynosi 74-76 cm, natomiast siedziska krzeseł winny być na wysokości 30 cm niżej niż blat stołu. Taka różnica pozwala siedzącemu na swobodne poruszanie nogami i wygodne ułożenie rąk na blacie. Stół prostokątny ustawiamy co najmniej 60 cm od ściany, natomiast okrągły 80 cm. Natomiast odległość stołu od kredensu czy innego mebla powinna wynosić minimum 130 cm, by móc swobodnie wysuwać szuflady czy otwierać drzwiczki. Przed zakupem stołu i krzeseł warto zastanowić się ile osób będzie przy nim jadało. Dla jednej osoby przeznacza się średnio powierzchnię 60×40 cm. Natomiast po ustawieniu talerzy na środku stołu powinno zostać jeszcze minimum 20 cm szerokości blatu na ustawienie waz, salaterek czy półmisków. Wiadomo, że w radosnym otoczeniu apetyt dopisuje, gdy smutne wnętrza hamują wydzielanie soków trawiennych. Uważa się, że najlepiej na trawienie wpływa kolor żółty i sprzyja nawiązywaniu kontaktów. Ponadto doskonale rozświetla przestrzeń. Można go łączyć z czerwienią, pomarańczem czy ciepłym brązem. Lecz pamiętajmy, że zbyt duże kontrasty i intensywne kolory na dłuższą metę męczą.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

Cześć! Jeśli to czytasz to jeszcze się nie znamy! Ale mam nadzieję, iż to się niedługo zmieni! Więc serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów ponieważ według mnie są na prawdę interesujące i pełne merytorycznej wiedzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *